Advocaat cryptofraude

De wereld van de cryptomunten trok de laatste jaren vele investeerders aan. Helaas is dat voor velen slecht afgelopen. Enerzijds door de kenmerkende grote marktschommelingen en anderzijds door cryptofraude.

Maar wist u dat u niet bij de pakken hoeft neer te zitten? Indien u het slachtoffer bent geworden van crypto-oplichting of andere vormen van cryptofraude kunt u een beroep doen op onze gespecialiseerde advocaten. 

Bij Bannister hebben we in de afgelopen jaren een unieke expertise inzake cryptofraude opgebouwd. Zo hebben onze crypto advocaten de belangen van de slachtoffers verdedigd van de cryptofraude rond de cryptomunt ‘Vitae’. 

Als u op zoek bent naar een gespecialiseerde crypto advocaat kunt u ons contacteren via info@bannister.be of via telefoonnummer 03/369.28.00. Onze cryptofraude advocaten helpen u graag verder.

Cryptofraude advocaat

Bent u het slachtoffer geworden van cryptofraude? Er zijn oplossingen. Hieronder bespreken we de beste aanpak na cryptofraude en geven we enkele tips uit de praktijk.

 

 

 

Cryptofraude en het Belgische recht

In een andere bijdrage gaven we reeds een overzicht van de verschillende manieren waarop het Belgische strafrecht op cryptomisdrijven kan worden toegepast.

Samengevat kunnen we stellen dat er (nog) geen specifieke wetsartikelen bestaan, die cryptofraude bestraffen. Er zijn wel enkele ‘traditionele’ wetsartikelen, die kunnen worden toegepast, zoals:

  • Informaticafraude (art. 504quater Strafwetboek);
  • Externe hacking (art. 550bis Strafwetboek);
  • Oplichting (art. 496 Strafwetboek).

Welk artikel er eventueel kan worden toegepast om oplichters te vervolgen, hangt af van het soort cryptofraude, wat zal blijken uit de stukken van het dossier. Een crypto advocaat kan u hierin adviseren en bijstaan.

Wat te doen na cryptofraude?

Om de kans te verhogen dat u uw investering terugziet of dat de oplichters in de kraag gegrepen zullen worden, kunt u enkele zaken ondernemen:

  • Neem onmiddellijk contact op met uw bank. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij creditcardfraude) kan de bank de frauduleuze transacties tegenhouden of ongedaan maken. Uw bank kan u tevens bijkomende informatie verstrekken.
  • Verzamel zoveel mogelijk informatie. Ga op zoek naar de identiteit van de aanbieder van de cryptomunten of de beleggingsdienst. Zoek bijvoorbeeld naar namen, ondernemingsnummers, e-mailadressen, telefoonnummers en dergelijke. Neem, voor zover mogelijk ook printscreens. Bewaar ontvangen en verzonden e-mails en maak een overzicht van eventuele telefoongesprekken. Alle informatie, die later als bewijsmateriaal kan worden gebruikt, is nuttig.
  • Dien een klacht in bij de politie. U kunt al uw verzamelde bewijsstukken bij uw klacht toevoegen. Vaak zal de identiteit van de oplichters en de fraudeurs onbekend zijn. Dan kunt u uw klacht tegen onbekenden indienen. U kunt ook rechtstreeks een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter indienen.
  • U kunt ook contact opnemen met de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Deze organisatie houdt o.a. toezicht op financiële dienstverleners. De FSMA heeft een meldpunt voor consumenten waar u cryptofraude kunt melden;
  • Contacteer een crypto advocaat. Een crypto advocaat zal u in eerste instantie adviseren. Hij of zij zal u uitleggen welke juridische stappen er mogelijk zijn en u inzicht in de kans van slagen geven. Als u een klacht bij de politie of de onderzoeksrechter indient, zullen zij de zaak verder gaan onderzoeken. Dergelijk onderzoek dient u als slachtoffer op te volgen en eventueel te sturen om de kans op vergoeding voor uw schade te vergroten. Een crypto advocaat kan hiervoor zorgen. 

De crypto-experts van Bannister

Het team ondernemingsstrafrecht van Bannister heeft de laatste jaren de explosie van cryptofraude op de voet gevolgd. Onze crypto advocaten hebben meerdere slachtoffers bijgestaan in procedures tegen crypto-oplichters en -fraudeurs. 

Waar mogelijk bundelen we de krachten van meerdere slachtoffers en gaan we tot het uiterste om de daders voor de rechtbank te krijgen en de verloren gelden zoveel mogelijk te recupereren. 

Wenst u een gesprek met één van onze specialisten? Of heeft u een specifieke vraag? Laat dan gerust een bericht achter via bovenstaand formulier of contacteer ons via info@bannister.be of telefonisch via 03/369.28.00. 

Veel gestelde vragen over cryptofraude

Wat is cryptofraude?

Cryptofraude is een vorm van financiële misdaad waarbij cryptocurrencies, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, worden gebruikt om individuen of organisaties te bedriegen. 

Een aantal courante voorbeelden van cryptofraude zijn:

  • Het hacken van wallets (digitale cryptoportefeuilles waarin uw munten worden opgeslagen). Vaak gaat hier een vorm van phishing aan vooraf.
  • Valse websites, apps en investeerplatformen. Er worden vaak websites en apps gelanceerd, die overtuigend en professioneel overkomen (door bijvoorbeeld bekende cryptobedrijven zoals Coinbase of Binance te simuleren) maar alleen maar ontworpen zijn om uw geld te ontvreemden.
  • ‘ICO scams’ die een nieuwe munt lanceren maar deze onmiddellijk ‘dumpen’ waardoor de ontwikkelaars winst maken en u – als investeerder – uw inzet kwijtraakt.
  • Phishing. Hierbij doen oplichters zich voor als gereputeerde instellingen zoals banken of investeringsplatformen. Ze proberen uw wachtwoorden en keyphrases te achterhalen om vervolgens uw accounts en wallets leeg te roven.
  • Ponzi schemes en piramidespellen. 

Hoe vermijd ik cryptofraude?

Als u van plan bent om in de cryptosector te gaan investeren, zijn er een aantal richtlijnen die u kunt volgen om de kans op cryptofraude te minimaliseren:

  • Verricht grondig onderzoek alvorens u investeert. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de oprichters van de munt of de website. Ga op zoek naar adressen, ondernemingsnummers, het land waar de onderneming is gevestigd, reviews van andere personen. Een handig trucje is om de naam van de munt of de website op te zoeken op Google gevolgd door het woord ‘scam’.
  • Onthoud de regel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Als u grote rendementen en winsten worden beloofd, moeten er alarmbellen afgaan. Geloof ook niemand die u een volledig risicovrije investering belooft. Oplichters proberen u vaak een droomscenario te verkopen.
  • Voer niet zomaar overschrijvingen naar buitenlandse bankrekeningen uit.
  • Geef niet zomaar informatie over uw creditcard.
  • Wees op uw hoede voor ‘cloned firms’, wat websites zijn, die doen alsof ze bekende cryptoplatformen zoals Binance of Coinbase zijn. Ze doen kopiëren de gekende stijl, logo’s en website van deze ondernemingen maar hebben een andere URL.